Άρθρα
Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ της Βενετίας Μαυρεπή
7 years, 5 months ago Posted in: Άρθρα 0

Η Νέα Εποχή είναι εδώ. Η εποχή της ομαδικής επίγνωσης και ομαδικής δραστηριότητας. Αυτό δε σημαίνει μόνο να εργαζόμαστε και να δραστηριοποιούμαστε μέσω ομάδων αλλά και να βοηθούμε το πνεύμα της εποχής να βρει έκφραση σε ανάδυση νέων οντοτήτων – ομάδων ώστε η έκφραση να είναι στο φυσικό πεδίο στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Η πρόταση, για τη δική μας εργασία, στο τομέα της ενεργειακής θεραπευτικής είναι η πρακτική της ομαδικής θεραπείας.

Η σκέψη μου είναι να προτείνω την ομαδική πρακτική θεραπείας, σαν ιδέα στους μαθητές και μάλιστα προτείνοντας μια μορφή απόλυτα οικεία σε όλους: Την οικογένεια. Η οικειότητα ανοίγει δρόμους!  Ο σκοπός θα έχει επιτευχθεί αν αποκτήσουν την διάθεση να πειραματιστούν μ’ αυτό.

Και ας δούμε λίγο αυτόν το θεσμό: οικογένεια. Έχει τις ρίζες του πού βαθειά στο παρελθόν της ύπαρξης του ανθρώπου, σε διαφορετικές ηπείρους, σε διαφορετικούς πολιτισμούς και εποχές και έχει σταθεί στο χρόνο και στις αλλαγές του πολιτικού – κοινωνικού γίγνεσθαι της ιστορίας του ανθρώπου. Δείχνοντας ότι η Ζωή εντός της, είναι ισχυρά θεμελιωμένη και την Αλήθεια αυτών που κρατάνε στο χρόνο και στις αλλαγές.

Όσο για την Αγάπη! Ποια είναι πια η εναρκτήρια πρόθεση των ατόμων που αποφασίζουν να δομήσουν οικογένεια; – Έχουν τουλάχιστον την πρόθεση να αγαπήσουν (θεωρούν συχνά ότι ήδη το έχουν κάνει), αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης συζητηθεί.

Έχουν λοιπόν την κοινή ΠΡΟΘΕΣΗ και συχνά, θα τολμούσα να πω, τον κοινό ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟ για την Αγάπη.

Είναι ώρα να βοηθήσουμε να προχωρήσουν σε μια κοινή ΠΡΟΒΟΛΗ, σε μια έκφραση προς την έννοια και να δούμε να πραγματώνεται επί της γης και να εκφράζεται πρωτογενώς έστω, μεταξύ ορισμένων ατόμων.

Έτσι κι αλλιώς όταν η έννοια  βρει τόπο στο υλικό πεδίο, ασχέτως των περιορισμών που αυτό επιβάλλει και τις διαστρεβλώσεις, μοιραία θα εξαπλωθεί. Είναι ίδιον της 2ης ακτίνας η εξάπλωση.

Και γιατί, αυτή η επιλογή της οικογένειας, πιο συγκεκριμένα: Αυτή η δομή έχει ισχυρά εργαστεί, σαν ένας αφανής μη αναγνωρισμένος εργάτης από τα βάθη του χρόνου και έχει καταφέρει:

  • Να γαλουχεί τη νέα ζωή
  • Να εκπαιδεύει
  • Να δομεί για το μέλλον
  • Να στρέφει το βλέμμα στο μέλλον με προσοχή και έμφαση. Έρχεται από το παρελθόν και κοιτάζει το μέλλον.
  • Έχει έφεση προς το: να μεταδίδει ηθικές αξίες και υψηλόφρονους στόχους
  • Προσδοκεί και προσπαθεί για ορθές σχέσεις και ειρηνική συμβίωση σε καθημερινή βάση
  • Σε μεγάλη κλίμακα εκφράζει Καλή Θέληση μεταξύ των μελών της.

Γνωρίζουμε πια ότι η Καλή Θέληση είναι το προοίμιο της Αγάπης.

Αυτός ο τόσο οικείος θεσμός με την δυναμική του ΔΙΑΡΚΩ, στο χρόνο και τα συμβάντα, εύκολα μπορεί να φιλοξενήσει τις αρχές της Νέας Εποχής και να αποτελέσει ΟΜΑΔΑ, την κύρια έκφραση του ιδεώδους της Νέας Εποχής. Σας υπενθυμίζω (παρ.29 «Το πεπρωμένο των Εθνών» ):  Όταν ισχυροποιείται η επίδραση μιας ακτίνας (ενέργειας) πρωταρχικά επηρεάζονται απ’ αυτήν οι ομάδες και όχι απλώς τα άτομα. Τότε αρχίζει να κινητοποιείται ένας ρυθμός και μια ορμή που διαρκεί και αποκτά δύναμη.

Έτσι ένας παλιός θεσμός : η οικογένεια δύναται  να αποτελέσει φορέα του νέου ιδανικού της Νέας Εποχής: ΟΜΑΔΑ           . Βλέπετε μέσω αυτού να σχηματίζεται μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον. Και αυτό που πριν έκφραζε το παλιό τώρα δύναται να εκφράζει το νέο. Και να δούμε το μανιφέστο της αγάπης να πραγματώνεται στη ζωή.

Η αγάπη δεν είναι ποτέ ατομική υπόθεση. Είναι ομαδική. Και μόνο όταν η συνείδηση αγγίξει το πεδίο της ομαδικής επίγνωσης δύναται να εκφράζεται και να πραγματώνεται η συνείδηση του ΑΝΗΚΕΙΝ.

Εδώ ίσως χρειάζεται να ξαναδούμε την ομάδα  και τα χαρακτηριστικά ης σε αντιδιαστολή με την «αγελαία συνάθροιση» . Η ομάδα  χαρακτηρίζεται από δομή, είναι απολύτως οργανωμένη με σαφείς διακριτές δραστηριότητες των μελών της, νοητική προσέγγιση, κοινό σκοπό και αλληλενέργεια μεταξύ των μελών και διέπεται από στοιχειώδες έστω θέληση.

Η συνάθροιση εξυπηρετεί συχνά σκοπούς επιβίωσης και θυμική προσέγγιση προς την κοντινότητα την οικειότητα ώστε να ικανοποιούνται πάλι ή θυμικοί σκοποί: φόβος μοναξιάς, φόβος ζωής κ.τ.λ., ή θυμικές αυταπάτες: η ανάγκη να με αγαπούν, να νιώθω απαραίτητος κ.τ.λ. και χειραγωγείται εύκολα με βάση το θυμικό ποθούμενο. Χρειάζεται λίγο να ανέλθουμε απ’ αυτό το πεδίο, το θυμικό, και να «δούμε»  από το νοητικό όπου ορίζονται σκοποί – στόχοι, οργανώνεται το σύστημα και εγείρεται η θέληση.

Στην περίπτωση της οικογένειας κατασταλάζει σιγά σιγά η Καλή Θέληση, η πρώιμη έκφραση της αγάπης.

Για αυτό λέω ότι η οικογένεια είναι η πρώτη δομή που είναι ήδη έτοιμη να κάνει την μετάβαση. Σαν ενεργειακοί θεραπευτές, ο ρόλος μας είναι βοηθοί – υπηρέτες του έργου που επιτελείται αυτήν την στιγμή στη γη. Να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, μέσω των τεχνικών που γνωρίζουμε και ήδη εφαρμόζουμε στον εαυτό μας και στους θεραπευομένους . Εκπαιδευόμαστε να χρησιμοποιούμε την ενέργεια της Αγάπης στην Θεραπεία. Μα Θεραπεία είναι ο ανεμπόδιστος δόμος έκφρασης της βούλησης του Θεού, δια μέσω των μορφών που απαρτίζουν την έκφρασή του. Αν η ομαδική επίγνωση και εργασία είναι το ζητούμενο, ας δοκιμάσουμε να εργαστούμε δίνοντας τον χρόνο και την βοήθειά μας στις νέες μορφές που εκφράζουν πληρέστερα την εξέλιξη. Εξάλλου η ενέργεια Αγάπη όπως εκφράζεται στην «Μύηση Ανθρώπινη και Ηλιακή»  είναι μια ενέργεια η οποία «συνθέτει τα συγγενή», είναι μια ενοποιός ενέργεια και  εκφράζεται στο νοητικό πεδίο. Η Αγάπη, θα μπορούσε να πει κανείς, είναι η επιστήμη των σχέσεων. Ίσως αν πάρουμε θέση ως υπηρέτες των νέων ιδανικών, να είμαστε και άμεσα πιο αποτελεσματικοί ως Θεραπευτές, γιατί η ενέργεια θέλει να εκφράσει τα αποτελέσματα της.

Βοηθητικό ίσως βρείτε, και ενισχυτικό, τον διαλογισμό της Καλής Θέλησης όπου περνάμε σε βαθμιαίους συσχετισμούς.

Τώρα αρκετά είπα και ας πάμε στο πιο πρακτικό μέρος.

Λοιπόν η οικογένεια, έχει συνήθως,  δομή, έχει οργάνωση, διακριτές λειτουργίες των μελλών της, έφεση στις ορθές σχέσεις.

Τι γίνεται όμως με τον κοινό σκοπό; Όσο για αυτό φροντίζει η «κρίση», μην ξεχνάτε: η ανάγκη ωθεί την εξέλιξη. Η γενική κραυγή των μαζών αφορά την ειρήνη και την εδραίωση αρμονικών συνθηκών ζωής. Ένα ζητούμενο που κρυσταλοποιείται από μια επιθυμητική κατάσταση σε στόχο που αξίζει κάθε κόπο να πραγματωθεί. Η οικογένεια έχει μάθει ακούραστα να δουλεύει ως αρωγός της νέας ζωής, των μικρών της μελών, δεν θα κουραστεί επιδεικνύοντας προσπάθεια, αρκεί να τους δείξετε το στόχο. Είναι σχεδόν πανανθρώπινος. Μιλήστε τους.

Όσον αφορά τώρα την τεχνική, εργαζόμαστε πάντα με την αιθερική μορφή, την ενεργειακή, των όντων, άρα δεν χρειάζεται να υπάρχει μια διακριτή μορφή. Η εργασία με το αιθερικό και τα κέντρα θα γίνει με όμοιο τρόπο όπως και σε οποιοδήποτε άτομο έχετε εργαστεί ως τώρα.

Μια καλή πρόταση είναι να δουλέψετε ομαδικά σαν Θεραπευτές απέναντι σε ομάδες (που είναι ή τείνουν να γίνουν). Δεν είναι άλλο από μια  ταυτοποίηση του ανήκειν, της ευθύνης στην ομάδα που ανήκουμε και την αποδοχή σε δράση αυτής της ευθύνης. Το ίδιο όφελος ωχριά, και οφείλει να ωχριά, μπρος στο κοινό καλό.

Εύχομαι όλα τα παραπάνω να σας άγγιξαν και ευχαρίστως να σας απαντήσω σε ότι χρειάζεστε για διευκρίνιση.

 

                                                                          Βενετία Μαυρεπή

                                                                       Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

      Ενεργειακή Θεραπεύτρια

 Μέλος International Network of Energy Healing

Comments are closed.